Köszöntöm Kedves Látogató!

A www.vina.hu honlapot Visegrád és Nagymaros együttműködése érdekében hoztam létre. Célom a két város együttműködésének kialakítása, fellendítése, szűkebb hazám a Dunakanyar szolgálata.

Ahogy hajdanában Buda és Pest is egyesült, eljön majd az a történelmi pillanat is, amikor ez a két város is összeolvad a Dunakanyar fővárosaként Magyarország és a világ gyönyörűségére. Hogy álom-e ez, vagy a jóslat valósággá válik, majd meglátják unokáink, vagy azok unokái. Kár lenne ma komolyan belemélyedni annak boncolgatásába, hogyan valósulna ez meg közigazgatásilag, mik a problémák, az akadályok. Ma nem tartanám az együttműködés céljának az egyesülést, csak célnak az együttműködést. Együttműködést, hogy mindabból a természeti csodából , a látványból és történelmi kultúrából - mellyel elhalmozott minket itt a teremtő - mutathassunk minél többet az ide látogatóknak. Hidat kell vernünk a két város között, még akkor is, ha ez kezdetben "csak" az együttműködés szellemi hídja. A közös szellemiség ereje oldhatatlan és elszakíthatatlan köteléket fonhat.

Az idegenforgalmat szolgáló eszközrendszernek fontos eleme a közlekedési infrastruktúra, melynek fejlettsége, vagy akár a fejlesztés lehetősége egyik városnak sem adatott meg. Híd építésre ebben a térségben egyhamar biztosan nem fog sor kerülni. Lehet, hogy van olyan közlekedési eszköz, amelyik nemcsak kiszolgálója, hanem célja is lehet az idegenfogalomnak?

Támadt egy ötletem, melyről úgy gondoltam és gondolom ma is, hogy Visegrád és Nagymaros együttműködésével megvalósítható és működtetése:

  • Visegrád és Nagymaros idegenforgalmi fejlődéséhez világszínvonalon is nagyságrendű léptékkel hozzájárulhat,
  • Visegrád és Nagymaros városok történelemíró szerepéhez hozzájárulhat,
  • Visegrád és Nagymaros városok, a Dunakanyar és Magyarország világszínvonalú ismertségéhez és látogatottságához hozzájárulhat, stb.

Ez pedig nem más, mint Nagymaros és Visegrád összekötése drótkötélpályával, függővasúttal. Egy ilyen környezet- és tájvédelmi szempontból is ideális idegenforgalmi célt szolgáló közlekedési eszköz önmagában is turisztikai látványosság lenne.

Ötletemet - a két város polgármestereinek támogatásával - módomban állt előadni 2004. május 19-én Nagymaroson, a két város együttműködését célzó Visegrád és Nagymaros együttes képviselőtestületi ülésen. Nagymaros város képviselőtestülete határozatban fogalmazta meg támogatását a projekt kidolgozására, Visegrád város még nem támogatja a projektet.

Azóta néhány újságcikk is megjelent e témával kapcsolatban. Folytatom a munkát a koncepció továbbfejlesztésével, a műszaki megvalósíthatóság igazolásával, tárgyalásokat folytatok potenciális kivitelezőkkel, lehetséges befektetőkkel, támogatókkal . A fejleményekről a honlapon folyamatosan tájékoztatást fogok adni a tisztelt Látogatóknak. Köszönettel venném, ha a fórum lehetőségén, vagy akár az elérhetőségeinken keresztül megismerhetném az Önök véleményét!

A két város kezdőbetűiből kialakított VINA domain nevet levédettem, fenntartom és használom, de kizárólag Visegrád és Nagymaros városok együttműködésének fejlesztése céljából. Tisztelettel felajánlom a két városnak és/vagy az általu(n)k e célt szolgáló alapítandó társaságnak, melyben örömmel én is részt vennék.

Tisztelettel,

Naményi Péter


Ismerkedjen meg a festői szépségű Dunakanyarral. Tekintse meg fényképein-ket.

Nagymaros és Visegrád általános iskolás tanulói számára kiírt rajzverseny eredményei.

 


Nagymaros város hivatalos honlapja


Magyar Turizmus Rt. honlapja